Kako se klasteri uklapaju u EU fondove?

U sklopu INDUSTRIJSKE TRANZICIJE REGIJA nadolazeći javni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za svaki Regionalni lanac vrijednosti (RLV) biti će usmjereni na:

 • Strateška partnerstva
 • Rast i razvoj inovativnih start-up tvrtki i malih i srednjih poduzeća (MSP)
 • Razvoj inovacijskih klastera
 • Razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju

Klasteri u proizvođačkim industrijama su skupine povezanih tvrtki koje se bave sličnim proizvodima ili uslugama i koje se nalaze u geografskom području.

Klasteri mogu obuhvaćati različite tvrtke uključene u proizvodnju, distribuciju, dizajn, razvoj i prodaju proizvoda ili usluga. Ove tvrtke dijele resurse, znanja, iskustva i mreže kako bi unaprijedile svoje poslovanje i poboljšale konkurentnost na tržištu.


Primjeri proizvođačkih klastera uključuju automobilsku industriju, informatičku industriju, prehrambenu industriju, modnu industriju i druge. U takvim klasterima tvrtke često surađuju na zajedničkim projektima, dijele informacije i prate trendove kako bi unaprijedile svoje poslovanje i ostale konkurentne na tržištu.
Proizvođački klasteri mogu biti ključni za regionalni razvoj i gospodarski rast, jer mogu stvoriti nova radna mjesta i privući ulaganja u regiju.

PRIMJERI USPJEŠNIH KLASTERA U PROIZVOĐAČKOJ INDUSTRIJI?

U Hrvatskoj postoji nekoliko uspješnih proizvođačkih klastera koji su doprinijeli razvoju gospodarstva u njihovoj regiji. Niže navedeni klasteri su se pokazali kao uspješni u poticanju inovacija, stvaranju novih radnih mjesta i povećanju izvoza proizvoda i usluga.

 1. Klaster hrvatske prehrambene industrije
  Uključene su tvrtke koje proizvode i distribuiraju prehrambene proizvode, a cilj klastera je unaprjeđenje konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu kroz suradnju u istraživanju, razvoju i plasmanu proizvoda.
 2. Klaster drvnoprerađivačke industrije Hrvatske
  Okuplja tvrtke koje se bave preradom drveta, proizvodnjom namještaja i drugih proizvoda od drveta. Cilj klastera je povećanje konkurentnosti i izvoza proizvoda, kroz razvoj novih proizvoda i tehnologija.
 3. Klaster zdravstvenog turizma
  Okuplja tvrtke koje se bave turizmom i zdravstvom. Cilj klastera je unaprjeđenje konkurentnosti zdravstvenog turizma u Hrvatskoj kroz razvoj novih usluga i destinacija.
 4. Klaster informacijsko-komunikacijskih tehnologija
  Okuplja tvrtke koje se bave razvojem softvera i informacijskih tehnologija. Cilj klastera je povećanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu kroz suradnju u razvoju novih tehnologija i proizvoda.
Želite li saznati više o aktualnim natječajima ili tražite profesionalnu pomoć u pripremi Vašeg projekta?

Kontaktirajte nas putem maila
info@egk.hr / natalia.zielinska@egk.hr