U svijetu poslovanja, rokovi su neizbježna stvarnost. Bez obzira na vrstu industrije ili veličinu poduzeća, postavljanje rokova je ključno za upravljanje projektima i postizanje ciljeva. No, postoji vječna rasprava o tome jesu li rokovi zapravo prepreka ili motivacija za postizanje tih ciljeva. U ovom članku ćemo istražiti obje strane argumenta i pokušati razumjeti kako se rokovi mogu najbolje iskoristiti u poslovnom okruženju.

Rokovi kao Prepreka

Za mnoge radnike i poslovne profesionalce, rokovi se percipiraju kao pritisak i stresni element koji može ometati produktivnost. Evo nekoliko razloga zašto rokovi mogu biti prepreka:

 1. Nemogućnost kvalitetnog rada: Kada je naglasak isključivo na ispunjavanju rokova, radnici mogu biti skloni brzom i površnom radu kako bi završili zadatak na vrijeme. To može rezultirati smanjenom kvalitetom rada i dugoročno štetiti ugledu tvrtke.
 2. Stres i pritisak: Konstantan pritisak da se zadaci izvrše unutar strogo postavljenih rokova može dovesti do povećane razine stresa i izgorijevanja na poslu. Ovo može negativno utjecati na radnu atmosferu i zdravlje zaposlenika.
 3. Nedostatak kreativnosti: Kreativni procesi zahtijevaju slobodu razmišljanja i eksperimentiranja. Postavljanje prekratkih rokova može suziti prostor za inovacije i kreativne ideje.

Rokovi kao Motivacija

Unatoč potencijalnim preprekama, rokovi imaju i svoje prednosti koje ih čine ključnim alatom za postizanje ciljeva u poslovanju:

 1. Odgovornost: Rokovi postavljaju jasne i mjerljive ciljeve za radnike i timove. Kroz odgovornost prema rokovima, zaposlenici se potiču na strukturu i organizaciju u svom radu.
 2. Fokus i produktivnost: Zadaci s postavljenim rokovima često potiču radnike na veću koncentraciju i produktivnost. Svjesnost o vremenskom ograničenju može potaknuti bolje upravljanje vremenom.
 3. Planiranje i strategija: Rokovi zahtijevaju planiranje i strategiju kako bi se ciljevi postigli unutar ograničenog vremena. Ovo može potaknuti bolje upravljanje projektima i resursima.
 4. Izazov i rast: Rad pod pritiskom rokova može potaknuti zaposlenike na izazov i osobni rast. Kada se suoče s izazovima rokova, mnogi ljudi iskažu svoje najbolje sposobnosti.

Rokovi u našem Poduzeću

U Euro Grant Konzaltingu, svjesni smo važnosti rokova i složenosti procesa koji su uključeni u prijavu i upravljanje projektima. Kako bismo osigurali učinkovito upravljanje projektima i ispunili zahtjeve Europskih fondova, suočavamo se s nizom različitih rokova. Ovdje ćemo razmotriti kako ti rokovi utječu na naše poslovanje, kako ih ispravno koristimo i koje su njihove prednosti i nedostaci.

Dobre strane Rokova u našem Poslovanju

 • Struktura i organizacija: Rokovi nam pružaju jasnu strukturu i organizaciju u pripremi i izvođenju projekata financiranih iz Europskih fondova. To znači da svi članovi tima znaju kada trebaju poduzeti određene korake i zadatke kako bi se projekt uspješno proveo.
 • Odgovornost: Rokovi potiču odgovornost kod svakog člana tima. Svaki član zna da mora ispuniti svoje obaveze u određenom vremenskom okviru, što pomaže održavanju visoke razine produktivnosti.
 • Planiranje i strategija: Rokovi nas potiču na bolje planiranje i strategiju. Kako bismo osigurali da dokumentacija za prijavu projekta bude potpuna i ispravna, zahtijevamo od klijenata da dostave potrebne dokumente najmanje 60 dana prije predaje prijava (naravno ovisno o natječaju). To nam omogućuje dovoljno vremena za provjeru i potrebne korekcije.

Nedostaci Rokova u našem Poslovanju

 • Preskakanje koraka: Rokovi nas ponekad prisiljavaju na brzu reakciju i žurbu kako bismo ispunili zahtjeve Europskih fondova. Ovo može dovesti do površnog rada ili preskočenih koraka u procesu.
 • Stres i pritisak: Konstantan pritisak zbog rokova može stvoriti stresno radno okruženje, što može negativno utjecati na radnu atmosferu i produktivnost našeg tima.

Kako bismo maksimizirali prednosti rokova i minimizirali njihove negativne aspekte, uložili smo napore u razvoj učinkovitih internih procesa. Također se trudimo osigurati da rokovi budu realni i da klijentima pružimo jasne smjernice kako bi se smanjili stres i pritisak. Priznajemo da rokovi igraju ključnu ulogu u našem poslovanju, ali ih koristimo kao alat za postizanje kvalitetnih rezultata unutar zahtjevnih okvira EU fondova.

Kako Iskoristiti Rokove u Poslovanju

Kako bismo maksimizirali prednosti rokova i smanjili njihove negativne aspekte, potrebno je pažljivo planiranje i upravljanje. Evo nekoliko savjeta:

 • Realni Rokovi: Postavljajte realne rokove koji su usklađeni s kompleksnošću zadatka. Pretjerano kratki rokovi mogu dovesti do stresa i lošeg rada.
 • Komunikacija: Otvorena komunikacija između uprave i zaposlenika je ključna. Radnici trebaju znati da mogu iznijeti svoje zabrinutosti o rokovima i zajedno s timom tražiti rješenja.
 • Priznavanje i Nagrađivanje: Nagradite timove koji uspješno ispunjavaju rokove kako biste ih motivirali da ostanu produktivni i fokusirani.

Rokovi su dvostruki mač u svijetu poslovanja. Mogu biti prepreka ako se postavljaju nerealno ili se koriste kao sredstvo za pritisak bez obzira na okolnosti. No, kada se pravilno upravljaju, rokovi su moćna motivacija koja pomaže poduzećima da postignu svoje ciljeve. Ključ je u ravnoteži između postavljanja izazovnih, ali ostvarivih rokova i podrške zaposlenicima kako bi se osiguralo da se ti rokovi uspješno ispunjavaju.

U konačnici, rokovi su neizbježan dio našeg poslovanja, a njihov utjecaj ovisi o tome kako ih ispravno upravljamo i prilagođavamo našim potrebama i ciljevima. Proučavajući njihove prednosti i nedostatke, možemo bolje razumjeti kako ih integrirati u našu svakodnevnu praksu kako bismo ostvarili uspješne projekte.

Želite li saznati više o aktualnim natječajima ili tražite profesionalnu pomoć u pripremi Vašeg projekta?

Kontaktirajte nas putem maila
info@egk.hr / natalia.zielinska@egk.hr