Danas je 9. svibnja 2023. godine, dan koji je obilježen značajnim događajima diljem Europe. Ovaj dan ima poseban značaj jer se obilježava Europski dan, kojim se slavi mir i jedinstvo među europskim narodima.

U glavnim gradovima diljem Europe održani su različiti događaji i svečanosti kako bi se obilježio ovaj poseban dan. U Bruxellesu, sjedištu Europske unije, održana je velika svečanost na kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici iz svih zemalja članica. Tom prigodom, održani su govori koji su istaknuli važnost europske integracije i postignuća koje je Europska unija ostvarila u proteklim desetljećima.

U isto vrijeme, diljem kontinenta održane su razne manifestacije i koncerti kojima se promovira europska kultura i raznolikost.

Također, ovaj dan je prilika da se prisjetimo povijesnih događaja koji su doveli do formiranja Europske unije. 9. svibnja 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je prijedlog za stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog smatra se početkom procesa europske integracije i temeljem današnje Europske unije.

Europski dan pruža priliku za razmišljanje o vrijednostima europskog projekta, kao što su mir, demokracija, solidarnost i zajedništvo. To je dan na kojem se naglašava važnost suradnje među europskim narodima kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Današnji dan obilježava se i kao prilika za promicanje europskih vrijednosti diljem svijeta. Europska unija aktivno radi na jačanju svojih veza s drugim zemljama i regijama te promicanju mira i stabilnosti u svijetu.

9. svibnja 2023. godine je dan koji nas podsjeća na put koji smo prošli, ali i na izazove koji su pred nama.

Neka ovaj dan bude podsjetnik na važnost europskog jedinstva i suradnje te poticaj da nastavimo graditi bolju budućnost za sve nas.

Želite li saznati više o aktualnim natječajima ili tražite profesionalnu pomoć u pripremi Vašeg projekta?

Kontaktirajte nas putem maila
info@egk.hr / natalia.zielinska@egk.hr