Vrsta projekta: razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa

Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu.

Ciljevi programa:

  • potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet
  • potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika
  • stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman

Maksimalni intenzitet bespovratne potpore po pojedinom Eurostars projektu iznosi do 60% za mikro i mala poduzeća te 50% za srednja poduzeća koja čine udio hrvatskog partnera na projektu ili do 200.000,00 EUR, ovisno što je manje za trajanje projekta do tri godine (36 mjeseci).

Prihvatljivi prijavitelji:
Glavni partner na projektu mora biti mikro, malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem – inovativno MSP.
Svaki projekt ima glavnog partnera koji je zadužen za upravljanje projektom te je odgovoran za komunikaciju s EUREKA Tajništvom po pitanju projektnog izvještavanja.

Ako hrvatski partner nije glavni partner, svakako mora biti mikro, malo ili srednje trgovačko društvo.
Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu.

Velika poduzeća, obrti i fizičke osobe nisu opravdani za sufinanciranje iz programa Eurostars. Međutim, velika poduzeća mogu sudjelovati u programu uz 100% samostalno financiranje projekta.

Korisnik programa (svi hrvatski partneri u jednom projektu) može imati 1 ugovoreni Eurostars istraživačko razvojni projekt u fazi provedbe (projekt u toku). Novo ugovaranje istraživačko-razvojnog projekta ovisi o uspješno završenom prethodnom projektu. Prijavitelj stječe status korisnika potpisom Ugovora o financiranju.

Opravdani troškovi:

  • plaće zaposlenih, amortizacija i sitni inventar, troškovi vanjskih usluga, troškovi putovanja, ostali razvojni troškovi
HODOGRAM AKTIVNOSTI 2024.DATUMI
Podnošenje pune prijave Eurostars – online12. rujna 2024.
14:00:00 CET
Slanje nacionalne dokumentacije HAMAG-BICRO-u22. rujna 2024.
Rezultati evaluacijeprosinac 2024.
Slanje poslovnog plana HAMAG-BICRO-u za pozitivno ocijenjene prijave20 kalendarskih dana od primitka obavijesti HAMAG-BICRO-a

Ulazak u program:

U roku od 7 dana od isteka roka za prijavu na natječaj, hrvatski partneri u konzorciju OBVEZNI su dostaviti definiranu nacionalnu dokumentaciju u agenciju HAMAG-BICRO. Obvezna dokumentacija propisana je Priručnikom za program Eurostars.

Za sve informacije o postupku prijave, pripremi dokumentacije i ostalim detaljima možete nam se obratiti putem e-mail adrese: info@egk.hr

Eventualne izmjene i dopune javnog poziva objavit će se na mrežnim stranicama HAMAG-BICRO-a (www.hamagbicro.hr)

Kratak video općenito o programu Eurostars možete pogledati ovdje:


Želite li saznati više o aktualnim natječajima ili tražite profesionalnu pomoć u pripremi Vašeg projekta?

Kontaktirajte nas putem maila
info@egk.hr / natalia.zielinska@egk.hr