VOUCHERI ZA OBRAZOVANJE

Značaj cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, s obzirom na dinamiku kretanja na tržištu rada, vrlo je velik.
 

Ključno je ostvariti što kvalitetniju i što bržu prilagodbu potrebama tržišta rada.  Pored toga, pandemija bolesti COVID-19 - snažno je ubrzala potrebu prilagodbe na nove tehnologije i njihovu primjenu u poslovnim procesima.
 

Na temelju nedovoljne usklađenosti ponude radne snage i njezinih vještina s potrebama gospodarstva, izmijenjen je Zakon o obrazovanju odraslih.

 

S obzirom na prethodno, u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka 2021.-2026. predviđeno je razvijanje vaucher sustava koji podrazumijeva model za stjecanje vještina zaposlenih i nezaposlenih osoba za lakši pristup tržištu rada.

Financijski instrument za dodjelu javnih sredstava za obrazovanje odraslih iznosi prosječno 10 tisuća kuna po osobi za pojedino obrazovanje te će se obuhvatiti 30 tisuća osoba.
 

Važno je naglasiti da će se ovakav vaucher dodjeljivati na temelju Ugovora o obrazovanju odraslih. Točan iznos vauchera određuje se ovisno o sektoru / području te trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.
 

Uspostava sustava vauchera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba razvit će se u obliku aplikativnog rješenja dostupnog na stranicama HZZ-a. Na taj način će se izravno doprinijeti razvoju dostupnih e-servisa građanima i lakše uključivanje u programe obrazovanja odraslih osoba.

 

Korisnici sustava vauchera za obrazovanje mogu biti:

  • Nezaposlene osobe, od čega minimalno 12 tisuća dugotrajno nezaposlenih, neaktivnih ili mladih osoba u NEET statusu (pojam „NEET” označava mlade ljude koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju).
  • Također mogu biti i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru
     

Trajanje programa obrazovanja putem vauchera:
Ne može biti duže od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju.

 

Uspješnost provedbe vauchera vrednovat će se praćenjem:

  • zaposlenosti;
  • zadovoljstvom polaznika;
  • procjenom efikasnosti programa od strane poslodavca;
  • drugim definiranim kriterijima sukladno novom Zakonu o obrazovanju odraslih (u postupku donošenja).

 

Želite li saznati više o aktualnim natječajima ili tražite profesionalnu pomoć u pripremi Vašeg projekta, kontaktirajte nas putem maila info@egk.hr / natalia.zielinska@egk.hr 

Nastavite čitati