Natalia Zielinska brani poduzetnike pred nepravednim natječajima!

Naša direktorica, Natalia Zielinska, gostovala je u emisiji RTL DANAS, u kojoj je glavna tema bila otkazivanje natječaja u vrijednosti 141 milijun kuna za potporu novoosnovanim poduzećima.

 

U nastavku Vam prenosimo objavu OG portala,  tekst RTL-a i video prilog u kojem je Natalia gostovala.

 

Naša sugrađanka Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove, poznata je u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire. Vlasnica je tvrtke Euro Grant Konzalting, koja se prije svega bavi pisanjem i provedbom EU projekata i u tom je poslu više nego uspješna. U objavama na društvenim mrežama često se osvrće na posao kojim se bavi,  uspjesima, ali i nepravilnostima koje se događaju u Hrvatskoj. Stoga nije ni čudo da je upravo ona jučer bila gost emisije RTL DANAS, u kojoj je bilo riječi o otkazivanju jednog natječaja, vrijednog čak 141 milijun kuna.

 

“Priprema, pozor, sad – najbrži prst za javne natječaje odlazi u povijest. Iako je mislio da će mu stići samo hvalospjevi jer je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potporu novoosnovanim poduzećima, na adresu ministra Davora Filipovića stižu kritike.

Poduzetnici, prestanite klikati. Ministar je poništio 141 milijun kuna vrijedan natječaj za potpore novoosnovanim poduzećima dan prije današnjeg roka za prijave. Tako je sva priprema onima koji su se namjeravali danas prijaviti pala u vodu.

“Zbilja smo ogorčeni, ljuti, razočarani jer se po tko zna koji put pokazuje nepoštovanje prema nama kao struci, konzultantima koji zastupamo korisnike. Prije svega bezobrazno je to da se taj natječaj otkazuje bez ikakve najave dan prije nego mora biti predan”, kazala je Natalia Zielinska, konzultantica za EU fondove.

No, osim uzaludnog truda naprasna odluka ministra poduzetnicima budi nadu jer je, kažu, metoda najbržeg prsta nepravedna.
“To je loš alat. To nije alat koji odražava racionalnu prosudbu kvalitete nekog projekta nego je to čista lutrija, sreća ili nesreća za one koje ti elektroni ili što već putuje tim kanalima”, poručio je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

“Primjenjivati najbrži prst, znači doslovce kriterij kad kliknete, u kojem trenutku, koliko brzu mrežu imate za projekte gdje se ocjenjuje kvaliteta, gdje se ocjenjuje inovacija. To su inače projekti koji inače zahtijevaju konzorcij evaluatora iz svih grana”, kaže Zielinska.
No, u Hrvatskoj o dodjeli sredstava odlučuje jedino brzina prijave. Zato su dovitljivi poduzetnici čak koristili i umjetnu inteligenciju, takozvane botove, da ih prijavljuju. Tako su na nekim dosadašnjim natječajima sva sredstva bila raspodijeljena u manje od sekunde.

“U 14-oj stotinki sekunde je bila iskorištena cijela alokacija”, rekla je Zielinska.
No, novi ministar, kaže, čuje probleme poduzetnika.

“Osluškujući privatni sektor, poduzetnike, reći ću i poslovnu zajednicu odlučio sam poništiti taj natječaj i rekonfigurirati ga kako bi glavni kriterij za odabir bila kvaliteta i sadržaj projekata, a ne tko se i kojom brzinom prijavio”, izjavio je Davor Filipović (HDZ), ministar gospodarstva i održivog razvoja.
Napokon se stvari mijenjaju, možda će pomisliti neki, no drugi se sjećaju da je jedna druga ministrica još 2018. godine jednako odlučno izgovarala slične riječi kada je govorila – najbrži prst nikad više.

“Više se takvi natječaji neće objavljivati. Ići će natječaj po kvaliteti projekata koje će naši poduzetnici moći prijaviti”, kazala je Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
I, eto, četiri godine kasnije, Hrvatska je na istoj polaznoj točki. Sličnom metodom najbrže prijave, ali putem pošte, dodjeljuju se i koncesije na plaže. Zato otočki lovci na koncesije putuju na drugi kraj države, u Bajakovo, gdje jedina pošta u Hrvatskoj radi 24 sata, samo kako bi prijavu mogli poslati u ponoć i jednu sekundu na dan otvaranja natječaja. (rtl.hr)

Nastavite čitati