18 DANA SUSTAV ZA EU FONDOVE NE RADI!

Natalia Zielinska komentira nespremnost Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na prelazak na novu valutu te kako to utječe na konzultante i na projekte koji čekaju isplatu sredstava.

 

Pogledajte na linku niže što kaže direktorica Euro Grant Konzaltinga!

IN_L7420.jpg
DANAS.HR - Već 18 dana sustav za EU fondove na radi. Ne mogu ni isplatiti plaće Razlog? Uvođenje eura!

 

U nastavku Vam prenosimo objavu Danas.hr - Marka Šiklića, dio teksta i video prilog emisije RTL DANAS u kojem je Natalia Zielinska gostovala.

Uvođenje Eura očito je iznenadilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, jer već 18 dana, baš zbog nove valute, platforma za praćenje projekata ne radi! Sve je stalo, ne mogu se isplatiti ni plaće

Sve je stalo, jer su stali fondovi. Informatički sustav za praćenje i provedbu projekata nije spreman za novu valutu. Da, dobro ste čuli – sustav za Europske fondove ne rade zbog eura.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kažu da su zbog nedostupnosti sustava produljili rokove za podnošenja obrazaca.

"To što se odgodi rok za dostavu obrasca, odgodi se i rok za isplatu, ako je netko očekivao isplatu tijekom prvog i drugog mjeseca, taj rok za isplatu će se odgoditi za toliko dana koliko će sustav biti izvan funkcije", kaže Natalia Zielinska, konzultantica za europske fondove.

Nismo krivi, kažu u ministarstvu.

"Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poduzelo je sve potrebne korake u pogledu prilagođavanja informacijskog sustava na prelazak na euro, a niti jedan korisnik bespovratnih sredstava neće biti zakinut te će sva sredstva, za koja korisnici podnose zahtjeve, biti pravovremeno isplaćena."

"Mi ako se ne pridržavamo određenih rokova, snosimo posljedice – ili ne možemo prijaviti projekt ili taj projekt dobiva određene korekcije, što nije slučaj kod provedbenih tijela. Mi funkcioniramo u sustavu koji ima dvostruka mjerila za korisnike i za provedbena tijela", dodaje Zielinska.